Kirkko Pridessä – äärivanhoilliset pistoksissa

Kirkon päätös tukea Pride-tapahtumaa sai somessa aikaan melkoisen hepulin puolesta ja etenkin vastaan. Yhteistä vallankin vastustajille on ollut esiintyminen ja taivaallisten tuomioiden julistaminen nimettömyyden suoman arvovallan takaa Raamatun rakkaimpia jakeita kiihkeästi paukuttaen.

Arkkipiispa Tapio Luoma on saanut suomi24-keskusteluissa asian merkeissä ainakin yhden täysanonyymin (eli jopa nimimerkki puuttui) ”avoimen kirjeen”, vaikka useimmat pitävät nimettömiä kirjeitä nimetyille ihmisille vain raukkamaisena puskailuna. 

Tragikoomisinta on, että toiset nimettömät – ”kirjeen” kirjoittaja varmaan mukana – vaativat Luomaa osallistumaan ”debattiin” näiden puskistahuutelijoiden kanssa!

Joillekin tuntuu olevan vaikea käsittää, että kirkko ei lue Raamattua fundamentalistisen kirjaimellisesti, vaan yrittää akateemisesti koulutettujen pappien voimin erottaa uskotun jumalallisen viestin muinaisten kirjoittajien omista aatoksista. Tätä sitten haukutaan ”maailman mukana menemiseksi” ja ”ihmisten eikä Jumalan tahdon kuuntelemiseksi”. 

Useista viesteistä syntyy vahva vaikutelma, että kirjoittajat itse tuskin kuuluvat kirkkoon lainkaan, vaan edustavat sieluista kilpailevien lahkojen äärilaitoja. Verta haistettiin, ja nyt arvioidaan saaliin kuntoa samalla tökkien sitä hengellisillä nuppineuloilla turvallisen matkan päästä.

Taas kerran profiiliaan nostamaan päässyt kansanedustaja Päivi Räsänen(kd) kyllä kuuluu kirkkoon, koska hänen edustamansa viidesläinen herätysliikekin – kirkon vanhoillisimpia muuten – toimii vakaasti kansankirkon huomassa. Niinpä Päivin uhkauksenomainen pohdinta kirkosta eroamisesta vaikuttaa perin kummalliselta. Kuka olisi sen jälkeen enää, ainakaan pölyn laskeuduttua, kiinnostunut hänen kirkkoa koskevista kannanotoistaan? Eipä monikaan, ja Päivi kyllä sen tietää.

Nythän on totuttu siihen, että eroamisissa näkyy aina piikki, kun Räsänen sanoo jotain raskasta. Vaikka Päivillä ei ole kirkossa mitään virallista asemaa, hän on vuosien kuluessa karismallaan, uskonsa korostamisella ja taitavalla julkisuudenhallinnallaan onnistunut luovimaan itsensä monen silmissä kirkon kasvoiksi jopa ohi vaihtuvien arkkipiispojen.

Selvästikään kristillisdemokraattien entisellä puheenjohtajalla ei ole mitään tätä asetelmaa vastaan – päinvastoin.

Itä-Savo-lehden mielipideosastossa neljä kirkolliskokousedustajina toimivaa kirkkoherraa sanoutui julkisesti irti kirkon Pride-tuesta ja tuomitsi sen vääräoppisena, joten kyllä Räsäsellä kirkossa muutakin selkänojaa on kuin 20 000 viidesläistä. Sammeli JuntunenArto AntturiJari Kemppainen ja Heikki Pelkonen eivät sentään työnantajaorganisaatiostaan eroamista tulleet vielä ääneen pohtineeksi.

Arkkipiispa Tapio Luoman voikin viimeistään nyt todeta olleen paha pettymys kirkon vanhoillisimmille piireille. Hänet oletettiin selvästi edeltäjäänsä Kari Mäkistä konservatiivisemmaksi, mutta todellisuus on ollut toista. Tämä ”luokkapetturuus” varmasti vielä lisää Luomaa kohtaan tunnettavaa katkeruutta.

Enemmistön silmissä Luoma lienee nostanut osakkeitaan kovasti. Tämä taas on äärikonservatiivien mielestä jumalatonta maailman ja ihmisten suosion kosiskelemista. He olisivatkin valinneet arkkipiispaksi ultravanhoillisen Ville Auvisen, joskin liberaalin Björn Vikströmin vaihtoehtona Luomakin menetteli. Kunnes nyt.

Onnea vain sateenkaariväelle. Itse en kuulu varsinaiseen kohderyhmään sen paremmin kuin kirkkoonkaan enkä oikein voisi kuvitella lähteväni Pride-kulkueeseen, mutta tsemppiä kyllä sinkautan komeassa kaaressa. Omalla nimelläni.

******

Puujalkaa pitkästä aikaa:

 

Muuttohaukka lennähti aidalle variksen viereen ja esittäytyi:

”Minä se olen muuttohaukka, terve!”

Varis rosahti jotain siihen. Haukka jatkoi:

”Tiedätkös räpiköijä kuinka kovaa meikämandoliini syöksyy kun nappaan saaliin? Jopa 400 kilometriä tunnissa! Mitäs siihen sanot?”

Varis kallisti laiskasti päätään.

”Sulla kävi sitten tuuri, kun et ole hiirihaukka.”

TimoPeltonen
Sitoutumaton Tampere

Luottokorttiselkärankainen evoluution välituote. Altis ilmaiselle nesteytykselle. Tolkun ihmisen mullikappale.
Vaatii itseltään paljon, mutta muilta enemmän.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu