Lobsterboy Tekoja on jo nähty. Nyt on puheiden aika.

Kirkko Pridessä – äärivanhoilliset pistoksissa

Kirkon päätös tukea Pride-tapahtumaa sai somessa aikaan melkoisen hepulin puolesta ja etenkin vastaan. Yhteistä vallankin vastustajille on ollut esiintyminen ja taivaallisten tuomioiden julistaminen nimettömyyden suoman arvovallan takaa Raamatun rakkaimpia jakeita kiihkeästi paukuttaen.

Arkkipiispa Tapio Luoma on saanut suomi24-keskusteluissa asian merkeissä ainakin yhden täysanonyymin (eli jopa nimimerkki puuttui) ”avoimen kirjeen”, vaikka useimmat pitävät nimettömiä kirjeitä nimetyille ihmisille vain raukkamaisena puskailuna. 

Tragikoomisinta on, että toiset nimettömät – ”kirjeen” kirjoittaja varmaan mukana – vaativat Luomaa osallistumaan ”debattiin” näiden puskistahuutelijoiden kanssa!

Joillekin tuntuu olevan vaikea käsittää, että kirkko ei lue Raamattua fundamentalistisen kirjaimellisesti, vaan yrittää akateemisesti koulutettujen pappien voimin erottaa uskotun jumalallisen viestin muinaisten kirjoittajien omista aatoksista. Tätä sitten haukutaan ”maailman mukana menemiseksi” ja ”ihmisten eikä Jumalan tahdon kuuntelemiseksi”. 

Useista viesteistä syntyy vahva vaikutelma, että kirjoittajat itse tuskin kuuluvat kirkkoon lainkaan, vaan edustavat sieluista kilpailevien lahkojen äärilaitoja. Verta haistettiin, ja nyt arvioidaan saaliin kuntoa samalla tökkien sitä hengellisillä nuppineuloilla turvallisen matkan päästä.

Taas kerran profiiliaan nostamaan päässyt kansanedustaja Päivi Räsänen(kd) kyllä kuuluu kirkkoon, koska hänen edustamansa viidesläinen herätysliikekin – kirkon vanhoillisimpia muuten – toimii vakaasti kansankirkon huomassa. Niinpä Päivin uhkauksenomainen pohdinta kirkosta eroamisesta vaikuttaa perin kummalliselta. Kuka olisi sen jälkeen enää, ainakaan pölyn laskeuduttua, kiinnostunut hänen kirkkoa koskevista kannanotoistaan? Eipä monikaan, ja Päivi kyllä sen tietää.

Nythän on totuttu siihen, että eroamisissa näkyy aina piikki, kun Räsänen sanoo jotain raskasta. Vaikka Päivillä ei ole kirkossa mitään virallista asemaa, hän on vuosien kuluessa karismallaan, uskonsa korostamisella ja taitavalla julkisuudenhallinnallaan onnistunut luovimaan itsensä monen silmissä kirkon kasvoiksi jopa ohi vaihtuvien arkkipiispojen.

Selvästikään kristillisdemokraattien entisellä puheenjohtajalla ei ole mitään tätä asetelmaa vastaan – päinvastoin.

Itä-Savo-lehden mielipideosastossa neljä kirkolliskokousedustajina toimivaa kirkkoherraa sanoutui julkisesti irti kirkon Pride-tuesta ja tuomitsi sen vääräoppisena, joten kyllä Räsäsellä kirkossa muutakin selkänojaa on kuin 20 000 viidesläistä. Sammeli JuntunenArto AntturiJari Kemppainen ja Heikki Pelkonen eivät sentään työnantajaorganisaatiostaan eroamista tulleet vielä ääneen pohtineeksi.

Arkkipiispa Tapio Luoman voikin viimeistään nyt todeta olleen paha pettymys kirkon vanhoillisimmille piireille. Hänet oletettiin selvästi edeltäjäänsä Kari Mäkistä konservatiivisemmaksi, mutta todellisuus on ollut toista. Tämä ”luokkapetturuus” varmasti vielä lisää Luomaa kohtaan tunnettavaa katkeruutta.

Enemmistön silmissä Luoma lienee nostanut osakkeitaan kovasti. Tämä taas on äärikonservatiivien mielestä jumalatonta maailman ja ihmisten suosion kosiskelemista. He olisivatkin valinneet arkkipiispaksi ultravanhoillisen Ville Auvisen, joskin liberaalin Björn Vikströmin vaihtoehtona Luomakin menetteli. Kunnes nyt.

Onnea vain sateenkaariväelle. Itse en kuulu varsinaiseen kohderyhmään sen paremmin kuin kirkkoonkaan enkä oikein voisi kuvitella lähteväni Pride-kulkueeseen, mutta tsemppiä kyllä sinkautan komeassa kaaressa. Omalla nimelläni.

******

Puujalkaa pitkästä aikaa:

 

Muuttohaukka lennähti aidalle variksen viereen ja esittäytyi:

”Minä se olen muuttohaukka, terve!”

Varis rosahti jotain siihen. Haukka jatkoi:

”Tiedätkös räpiköijä kuinka kovaa meikämandoliini syöksyy kun nappaan saaliin? Jopa 400 kilometriä tunnissa! Mitäs siihen sanot?”

Varis kallisti laiskasti päätään.

”Sulla kävi sitten tuuri, kun et ole hiirihaukka.”

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän PetriFriari kuva
Petri Friari

Päivi Räsäselle, Kaarlo Saxellille, Susanna Koivulalle ja muille vanhoillisuskovaisille on ihan tervehdyttävää nähdä, että kirkko elää ajassa ja usko uudistuu. Voivat sitten miettiä tykönänsä, olisiko Jumala juuri tarkoittanut niin.

Käyttäjän TimoPeltonen kuva
Timo Peltonen

Lienevät miettineet jo, että nimenomaan ei missään tapauksessa tarkoittanut. Uudelleen miettimisestä voi Helvetti heilahtaa, tai niin nuo ainakin jollain tasolla ajatellevat.

Käyttäjän PetriFriari kuva
Petri Friari

#2. Luultavasti juuri noin, mutta silti haluan uskoa ihmiseen ja siihen, että hekin ennemmin tai myöhemmin viisastuvat.

Käyttäjän TimoPeltonen kuva
Timo Peltonen Vastaus kommenttiin #3

Kaunis ajatus toki. Ainakin Susannalla on vielä hyvinkin aikaa viisastua, jos syö terveellisesti ja liikkuu.

Käyttäjän PetriFriari kuva
Petri Friari Vastaus kommenttiin #4

#4. Ja nuoriahan Kaarlo ja Päivikin vielä ovat. Ehkä vielä nuoruuden ehdottomuudessaan. ;)

Käyttäjän TimoPeltonen kuva
Timo Peltonen Vastaus kommenttiin #3

Vastaukseni tähän, jossa sanoin Susannalla olevan vielä aikaa viisastua, poistettiin, koska joku ilmoitti sen asiattomaksi. Lieköhän ollut asianomainen itse, eikös hänellä ole täällä ollut blogikin?

Käyttäjän TimoPeltonen kuva
Timo Peltonen Vastaus kommenttiin #7

Eiku tuossahan se on ylempänä hyllyllä. Pitäisikö minun nyt itse hyväksyä oma viestini...?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Kirkon väki jakaa halauksia Pridessä. Ehkä Kaarlo ja Päivikin saavat halauksen. Se tulisi tarpeeseen, vai mitä?

https://www.helsinginseurakunnat.fi/uutiset/kirkon...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset